torsdag 17 mars 2016

Lägger till bilen i sparandet

Har efter endel funderingar har jag nu kommit fram till att jag kommer att räkna med min bil i sparandet. Detta för att det är faktiskt något som jag har sparat ihop 23.000 kr till iår och med tanke på mitt mål som jag satt upp för 2016 lyder såhär:


 • Mitt sparade kapital skall uppgå till 300 000 kr i November. (Hela summan behöver ej finnas på Avanza, de är det sammanlagda kapitalet som räknas)

Nu är dock dessa 23.000kr låstkapital i en bil men som lätt går att omvandla tillbaks till pengar om det skulle behövas. För att kunna räkna med bilen i mitt kapital så länge som jag behåller den har jag tänkt att för varje nytt år det inte hänt något märkbart med bilen kommer jag att värdera ner den 3000 kr/år. Vad tror ni om det, är det rimligt?

I och med detta uppgår nu mitt sparade kapital till: 228 000 kr 

För övrigt känns det himla bra kunna ha köpt ngt så dyrt med bara kontanter. 
Jag är nog gladare när jag kör min bil som är betald och klar än mina två vänner som leasat var sin bil (Mini cooper alá 1.995 kr/månad och volvo v40 alá 2.995 kr/månad)
Iallafall i slutet av månaden när räkningen skall betalas...
Jag kör hellre "skitbil" nu, senare glidare jag förbi i min porsche medans de är deras tur att kör "skitbil". 

Vi hörs! 

9 kommentarer:

 1. Bra jobbat att ha kommit igång så tidigt! Jag skulle dock skippa att räkna med bilen, i samma sekund du köper en bil kostar det pengar. Oavsett vad den kostar så är det löpande reparationer, slitage, service mm. Att köpa en bil med lån är riktigt dumt, att köpa den kontant gör att det blir lite mindre dyrt.

  Vill inte låta negativ men bilen kommer troligtvis att kosta dig mer än du tror, om inte så ta det som en bonus :). Själv räknar jag bilköp som en engångskostnad, men köper kontant för att få lägre löpande kostnader. Man bör aldrig låna till något som inte har potential att öka i värde eller genera inflöde av pengar.

  Kör hårt och lycka till! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din input!
   Självklart kommer den att kosta pengar varje månad, så länge jag äger den. Bilen är ingen spargris i den bemärkelsen ;) Vad jag vill påstå är att så länge inte det händer något med bilen kommer den fortfarande att vara värd 23.000 kr (idag). Eftersom att mitt mål är 300 000 kr sparat i November så tycker jag också att de pengar borde få räknas in (med viss tveksamhet) och med en nedskrivning på 3000kr/år känner jag mig helt bekväm med att låta den ingå i sparandet :)

   Nej inte alls negativ, input är bra och det var tanken med mitt inlägg :)
   /MJ

   Radera
 2. Ja du att skriva ner med 3000 kr om året är helt ok om du tror att den klarar 7 år? Har du köpt den från en bilhandlare så tror jag dock att du redan direkt förlorat ca 5000 kr när du åkte ut från handlarn.

  Som sagt bilen behövdes för jobbet så det är en bra investering i slutändan även om bilen är dyr. Själv vill jag ej ha bil men inser att det kommer att köpas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare och tack för din input! Bilen ifråga är en -06a, endast en dam som ägt innan och den har gått 9500 mil. Den är köpt privat och nedprutad från 25.0000 för snabb affär. Vilket vill få mig att tro att det blev en "bra affär" :)

   Ja bil är ingen rolig historia. Hur tänker du kring ditt bilköp? Prisklass?

   /MJ

   Radera
 3. Hej MJ!

  På min blogg har jag en blogglista med ett par olika bloggar, och jag har lagt till din där. Skulle det vara möjligt för dig att lägga till min i din lista? :)

  Framtida Frihet

  SvaraRadera
 4. Hej framtida frihet!
  Absolut, jag läser väldigt många mer bloggar än som ligger i min lista. Tanken är att jag skall uppdatera den så fort jag får lite tid :)

  /MJ

  SvaraRadera
 5. Jag har inte vågat lägga in bil i mitt sparade kapital. Jag räknar enbart pengar jag kan se siffrorna på i min förmögenhet, dvs sparkonton, aktier och så vidare. Men det är såklart personligt. Men min uppfattning är precis som ovanstående att bilar kostar BARA pengar!
  Hoppas du har sjysst förskäkringspris osv, det är aldrig kul att betala ;)

  SvaraRadera
 6. Absolut. Jag vet inte om jag formulerat mig på något konstigt sätt efter som att alla påpekar att bil bara kostar pengar. -Ja självklart räknar jag inte bilen som ett sparande i sig hehe.

  Jag håller med er, tycker egentligen inte heller att bilen skall räknas med i de sammanlagda sparandet. MEN mitt mål för -16 var att spara ihop 100 000 kr. Eftersom jag har sparat ihop 23 000 kr iår men låst dem (bilen) så kommer jag nog ha svårt att nå mitt mål om jag inte får tillgodo räkna mig bilen.

  Tack vare er imput så har jag istället kommit fram till en annan lösning. Jag kommer inte att räkna med bilen i mitt sammanlagda sparande varje månad utan jag kommer bara att räkna mig tillgodo den när årssammanställningen görs.

  /Mj

  SvaraRadera
 7. Har bara trafikförsäkring alá 160 kr/månad.
  Bensin: 500 kr/månad
  årsskatt: ca 1300 kr
  så en månadskostnad allt som allt på ca 760 kr, ungefär samma som våra busskort kostar här :)

  SvaraRadera