fredag 23 september 2016

Nu har jag minsann tappat fotfästetNä mina vänner, nu har det spårat totalt för mig.
Sex veckor in på skolterminen har nu passerat och jag kan nog räkna på en hand hur många gånger jag loggat in på mitt Avanzakonto. Ajaj.
Pengar sparar jag på som vanligt och problemet är att jag inte längre vet vart jag skall göra av dem. Plötsligt står jag nu här med 61 500kr i likvider och ytligare 5 000kr till om ett par dagar.
Jag behöver veklingen ta tag i situationen och lägga upp någon slags plan, pengarna måste sättas i arbete! Problemet är att jag för första gången inte känner mig sugen på någon aktie alls, allt känns för dyrt och inspirationen sviker.
Hela tanken med att jag tar CSN-lån är att jag skall sätta de pengarna på börsen för att de på sikt skall betala av sig självt därför är det viktigt att jag kommer igång med den portföljen.

På Avanza så nådde jag idag efter stängning upp till 319 284kr, det är en ökning på 35 467 kr sen sist jag gjorde månadsrapport (28/7) dvs drygt två månader sen och ytligare 5 000kr kommer komma in denna månaden.
Jag har med råge uppnått mitt mål på 300 000kr i November 2016.Tips på aktie att kolla upp eller hur jag får tillbaks lite inspiration?

Vi hörs! /MJ

17 kommentarer:

 1. Mig veterligen så brukar börsen dippa på hösten, och det kan vara bra att invänta rätt köptillfälle. Mina indexfonder har överlag presterat bättre än enskilda aktier. Jag missar direktavkastningen, men jag får en jämnare utveckling överlag. För min del blir det mycket fonder i höst, detta tills jag återigen står på 70/30. Alltså 70% fonder och 30% aktier, och nu börjar aktiedelen ta över lite för mycket. Roligt att dina pengar växer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Fonder är bra problemet är bara att det inte (?) ger någon direktavkastning vilket är lite förutsättningarna för min CSN-portfölj :)
   Tack för din kommentar! :)
   /MJ

   Radera
 2. Viktigast är att du fortsatt sparat, aktieglädjen kommer säkert tillbaka snart och då har du en hel förmögenhet att sätta i rullning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det är så sant som du säger, ändå känner jag av en viss stress inför CSN-pengarna.
   Tack för din kommentar!
   /MJ

   Radera
 3. Om du inte har någon plan med att hålla pengarna i kontanter, vad sägs om någon billig indexfond som Avanza Zero, Länsförsäkringar Global Indexnära, SPP USA eller Nordnet Superfonden beroende på vilken marknad du tycker bäst om?

  Får du någon idé framöver så kan du sälja fonderna (med en genomsnittlig vinst eller förlust) och köpa aktier istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!
   Avanza Zero har jag funderat starkt på men jag gillar egentligen inte tanken av att behöva sälja och greja med den nya portföljen, den skall bara tuffa på av sig självt, många år framöver.
   Men kommer nog bli som så att jag börjar med att köpa lite Avanza zero ändå bara för att komma igång :)
   Tack för din kommentar!
   /MJ

   Radera
  2. Min portfölj är en blandning av indexfonder och aktier och det känns inte fel alls. Jag skriver aldrig om indexfonderna för att de är tråkiga, och sköter sig själva, men det är ju deras poäng.

   Radera
 4. om du känner press för att försöka hitta någon aktie eller fond för att investera pengarna i och inte riktigt hittar dom.
  Då bör du faktist inte investera utan ta de lungt de finns gott om plats för betänke tid ocksåvidare.
  Jag hade häldre haft 60k i likdvider just nu än att ha dom i aktier....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan!
   Visst de är inte dumt med likvider men samtidigt så ligger de bara där till ingen nytta. Hade man satt in dem i aktier hade man iaf fått en direktavkastning.
   Tack för din kommentar!
   /MJ

   Radera
 5. Kan relatera till stressen att sätta pengarna i arbete, och förstår även specifikt det där med CSN-lånet. Jag har valt att se det så här - en korrektion kommer alltid. Att då ha likvider färdiglånade och klara till låg ränta är bättre än att ha dom investerade. Man måste försöka tvinga hjärnan om från kortsiktigt till långsiktigt tänk. Om 10 år kommer förmodligen dina CSN-pengars "förlorade avkastnings-kvartal" inte spela någon roll. Iofs inser jag nu att det lika gärna kan vara argument för att investera dom. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja men precis, exakt så går mina tankar med... Är det katastrof, eller är det inte? ;)
   Tack för att du delade med dig av dina tankar!
   /MJ

   Radera
 6. Själv har jag cirka 100.000kr i likvider som agerar krigskassa, de investerar jag bara när vi ser en korrektion på marknaden (OMXS30 på 1250, 1100 och 950). Jag försöker tvinga mig själv till att inte tänka på huruvida det är dyrt eller billigt nu, utan kontinuerligt köpa aktier för minst 50% av nettolönen (för oktobermånad är det ex. 85%). Däremot kan det vara smart att bygga upp en buffert, utifall man ser en dramatisk nedgång och vill köpa på sig i stora volymer. Det är vad jag tycker, andra menar på att man ständigt ska vara fullinvesterad.. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej snållänningen! Gillar ditt namn :D
   Jag har gjort precis som du förr, köpt mycket vid nedgångar. Problemet är bara att man inte vet om det nu är påväg upp igen så det hade vart skönare att gå över till en strategi där man köper mer kontinuerligt och ligga mer åt det fullinvesterade hållet. Även om jag alltid kommer sitta på en liten krigskassa :)
   /MJ

   Radera
 7. Beträffande direktavkastning: Jag har både och, högutdelare samt indexfonder. Men för mig har det varit fördelaktigt eftersom mina fonder växt så pass mycket på kort tid. Om man hittar en bra indexfond finner man att den är mindre volatil och jämnare även i tuffa tider. Vad jag tror att en del personer missar är de förluster som kommer med oövertänkta aktieköp. Visst, aktier med god direktavkastning i all ära, men parallellt med detta kan även aktierna minska i värde. Men jag har full respekt för att andra prioriterar aktier.
  Jag börjar mitt sparande med indexfonder som bred bas, och inte ens under Brexit förekom en ordentlig dipp, vilket känns skönt. Jag kan se att du skapat ihop en bra slant, så bra jobbat :)

  SvaraRadera
 8. Erbjudande om snabbt lån mellan individer på 72 timmar.
  Hej damer och herrar

  Du som har verkliga ekonomiska problem. Du som avvisas av de olika bankerna trots alla dina ansträngningar.
  Jag skulle vilja informera dig om att jag är en finansiell person som ger lån till någon av god karaktär, ärlig, som kan betala mig inom en överenskommen tid till en fast ränta på 2%.
  För detta gör jag mina lån från 1500 till 5 000 000 euro.

  Så alla som behöver pengar kan kontakta mig på min e-postadress: nadklivorie6@gmail.com för mer information.

  Tack för förståelsen och snäll dag till dig

  SvaraRadera
 9. Hej, kredit mellan individer är en finansiell transaktion för att låna pengar direkt från personer utan ingripande av en bank. För det mesta är det gjort i en familj eller vänlig miljö. Men nyligen kan du låna från en främling. Jag är villig att erbjuda kredit till någon med förmågan att återbetala det utan bekymmer. Jag ser fram emot att hantera dig om du verkligen behöver kredit och om det är en bra vilja.

  E-post: ( simondurochefort@gmail.com )

  Whatsapp: +33756949346

  SvaraRadera