lördag 27 februari 2016

Saknar inspiration för att spara?

Wow! Avanzas nya uppfinning bör ni verkligen checka in om ni inte redan har gjort de! Där kan man lägga in hur mycket sparat man har idag, lägga in hur mycket avkastning man förväntas få och eventuella månadsinsättningar. Sedan kan man sitta och laborera lite med årtal, procent osv för att se vad som krävs för att nå sitt mål.
Själv har jag nu suttit en bra stund och drömt mig bort... Tänkt när de nästa gång står en etta längst fram i beloppet på avanza... =) 1 miljon!


 • Startbelopp: 205 000 kr
 • spartid: 9 år (9 år kvar tills jag fyller 30)
 • Jag tippar på att jag kommer ha ca 4% i direktavkastning per år.
 • månadssparande 5000 kr

Här har jag räknat med en utveckling på 5 % per år dvs att börsen behöver gå upp 1% per år för att nå detta resultat:Här har jag räknat med en utveckling på 7% per år dvs att börsen behöver gå upp 3 %/år för att nå detta resultat:


Här har jag räknat med en utveckling på 11% per år dvs att börsen behöver gå upp 6%/år för att nå detta resultat: (Tror inte det syns, men under utveckling per år på bilden står det att stockholmsbörsen har ökar med i snitt 11 % per år mellan 1985-2015.)Man känner sig plötsligt mycket mer motiverad och inspirerad till att fortsätta spara så mycket som det går. Här ser man också snabbt hur "lite" pengar växer mycket med tiden.

Önskar er en trevlig helg!
Vi hörs

10 kommentarer:

 1. Inte relaterat till ditt inlägg utan till en av skärmdumparna som nämner aktieutveckling från 1984. Vill man visa hur bra aktier gått över tid så är det bra att börja med sent 70-tal eller tidigt 80-tal när aktier var extremt billiga (även om man kanske inte insåg det just då).

  Det är väldigt svårt att gissa vad man ska anta för långsiktig utveckling från nu och framöver. Jag brukar stoppa in 6% men det kan ju bli både mer och mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din input :)
   Ja det är omöjligt att veta avkastningen, jag lägger mig hellre lägre likt första alternativet på 5 % än att hoppas för mycket.
   Bör inte vara allt för svårt att nå 7%/år för den delen heller :)
   Trevlig helg och tack för din kommentar!
   /MJ

   Radera
 2. Miljonen är snart här! Själv hoppas jag på att ha en portfölj värd en miljon innan 34 års ålder. Själv brukar jag använda http://z2036.blogspot.se/p/sparkalkylator-deluxe.html för att drömma mig bort;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja allt är relativt ;) Du har ju bara fyra år kvar då! Då känns min horisont ganska lång i jämförelse...Men jag skyndar långsamt ;) Heja dig!

   /MJ

   Radera
  2. ps. Tack för ett annat bra drömmar-verktyg :)

   Radera
  3. Som sagt guld värt att börja i tid. Du är ung så kommer gå great!

   Radera
 3. Den här typen av verktyg är verkligen perfekta för att få upp motivationen. Extra roligt är det när man är ung och har tiden på sin sida, vilket gör att möjligheterna till en fin avkastning ökar otroligt mycket!

  Hittade din blogg för ett tag sen, och måste säga att det är kul med någon mer i min egen ålder som insett vikten av att börja i tid :)

  Lycka till med investeringarna!

  SvaraRadera
 4. Hallå där!
  Super kul att du tittade in :) Kan bara hålla med dig, det är extra kul att följa någon som är i sin egen ålder. Kommer fortsätta kika in på din blogg :)

  /MJ

  SvaraRadera
 5. Roligt att jag snubblat över din blogg, kommer läsa vidare. Jag går i tankarna inför bostadsköp och jag just börjat månadsspara i Avanza. Glöm inte att det är busenkelt att skärmdumpa, och om du har Mac är det bara trycka cmd + shift + 4 så kan du klippa ut direkt på skärmen.

  SvaraRadera